életbiztosítás
Szolgáltatás

Hogyan zajlik az életbiztosítás adózása 2019-ben?

Az eletbiztositas.com weboldalon a biztosítások adózásáról is elolvashat minden szükséges információt. A 2018-as évhez viszonyítva elég sok változás lépett érvénybe 2019-ben. A 2019. év végén évfordulóssá váló szerződések még a 2018-as szabályok szerint adóznak. Magyarországon többféle életbiztosítási forma közül is választhatunk, így kockázati életbiztosítást vagy tőkegyűjtő életbiztosítások között válogathatunk. Sokan a tőkegyűjtő életbiztosításokat unit linked biztosításként is ismerhetik.

A kockázati életbiztosítások akkor szolgáltatnak, ha a biztosított elhalálozik. Ezekhez a biztosításokhoz egyéb kiegészítő biztosítások is köthetők. Nem túl sokan kedvelik, hiszen ez olyan, mint az ember casco. Ha nem történik meg a káresemény akkor a befizetett díjat nem téríti vissza a biztosító.  Talán a Generali Testőr biztosítása az, amely a befizetett díj 20%-át visszaadja, ha nem történik a lejáratig semmiféle kárkifizetés. Amennyiben a munkaadó fizeti a biztosítást, úgy hasonlóan kell utána adóznia, mint ha bért fizetne ki a munkavállalónak. Emiatt nem igazán elterjedt biztosítási forma. Régebben 30%-ig adómentesen adhattak a munkaadók biztosítással kapcsolatos juttatást az alkalmazottaknak, de ez a lehetőség mára megszűnt. Ugyan úgy kell adózni utána mintha egyéni vagy csoportos biztosításokat kötnének.

A tőkegyűjtő, azaz az unit linked biztosításokat már sokkal szívesebben kötötték a kedvezőbb adózás miatt, de ez 2019-ben változott. ma már csak úgy köthetők ezek a biztosítások, hogy a szerződő és a biztosított is adózik utána. Ha 2018-ban már elkezdődött a biztosítás évfordulója, akkor még a 2018-as szabályok szerint kell utána adózni. Soha nem a díjbefizetést fontos figyelni, hanem annak esedékességét. Fontos megemlíteni 2 speciális esetet, hiszen, ha magánszemély a szerződő, azonban a biztosítás díját a cég fizeti, akkor úgy kell adózni utána, mintha munkabért fizetnének. Ha egyéni vállalkozó a szerződő, akkor úgy kell tekinteni mintha magánszemély kötötte volna a szerződést. Az adófizetési kötelezettséget mindig a jogviszony szerint szükséges megállapítani. Talán kevesen tudják, de van egy olyan lehetőség is amikor nem kell adót fizetni a biztosítási szerződés után. A vállalkozás könyvelésében, ha haláleseti vagy lejárati kedvezményezett egy cég, akkor nem költségként, hanem követelésként lehet feltüntetni a könyvelésben.

Vélemény, hozzászólás?