Szolgáltatás

A függőségről írtam egy dolgozatot

A középiskolánkban lehetőség van bónusz tantárgyakat is felvenni, ha szeretnénk. A többségnek persze ehhez nincs sok kedve, de én felvettem a pszichológiát, mert elképzelhető, hogy majd az egyetemen is ezt fogom tanulni.

Ez egy kiváló alkalom arra, hogy megismerkedjek ezzel a tudománnyal, így mire a továbbtanulásra kerülne a sor, addigra már biztosan tudni fogom, hogy valóban érdekel-e engem ez a terület.

Az egyik órán egy érdekes házi feladatot kaptunk: a függőségről kellett írnunk egy dolgozatot. Nagyon izgatottan vágtam bele ebbe a feladatba, mert ez engem már régebben is érdekelt.

Több könyvet is kivettem a könyvtárban, mert tényleg egy szuper dolgozatot szerettem volna írni, így szükségesnek éreztem, hogy a legjobb forrásokra támaszkodjak. Viszont valamiért nem találtam olyan könyvet, ami azzal foglalkozna, hogy Magyarországon milyen lehetőségek adottak ahhoz, ha valaki szeretne leszokni a különböző szerekről vagy alkoholról.

Ezért elkezdtem az interneten is kutatást végezni, és szerencsémre találtam is egy olyan weboldalt, ami egy olyan intézeté volt, ahol pontosan tudják, mi az az Addiktológia, és teljesen profik, ha ilyen betegek kezeléséről van szó.

A profizmusuk persze nem meglepő, hiszen ők szakemberek, akik igen jártasak ebben a témában.

Mivel nagyon jó véleménnyel vagyok a weboldalukról, szeretném, ha minél több emberhez eljutatnának, szóval tessék, itt van: felepulok.hu.

Sok-sok információ fellelhető itt, de ami engem elsőre érdekelt, hogy pontosan mivel is érik el a kitűnő eredményeiket, ha a betegek felépüléséről van szó. Nos, mindennek az alapja egy általuk kidolgozott, 28 napos felépülési program, mely során minden oldalról megközelítik a problémát.

A programot ők dolgozták ki, de nagyban építkeztek egy Amerikában kidolgozott eljárásra is, amit Minnesota-modellnek hívnak. A tengerentúlon ez már bizonyított, így nem véletlen, hogy a Felépülők programja is olyan hatékony.

A programjuk sajátossága, hogy a 28 nap alatt folyamatos felügyelet mellett történik, így biztosítva, hogy a betegek ne érezzék egyedül magukat.

A program sikerességéhez persze komoly bizalomra, már-már baráti viszonyra van szükség, de ez nem akadály, hiszen az ott dolgozó addiktológiai szakemberek jelentős része már megtapasztalta az alkoholizmussal járó poklot. Ők már felépültek, és azóta is képesek nemet mondani az italra.

Most csak képzeljétek el, milyen sokat is jelenthet ez egy beteg számára. Olyan emberek közé mehet 28 napra, akik hasonló démonokkal küzdenek, így pontosan tudják, milyen segítségre van szükség ahhoz, hogy átsegítsék a bentlakókat a legnehezebb pillanatokon is.

A felépülés színhelye egy csodálatos ház, ami a Balaton közelében található. Ez egy tökéletes hely, hiszen biztosítja a nyugodt környezetet. Mivel rengeteg gyönyörű táj található arrafelé, ezért kirándulásokat is szerveznek a felépülés során, így szó sincs arról, hogy egy hónapon keresztül csak a négy fal között lennének a betegek.

A weblapon egyébként sok fotót is lehet találni a házról és a kirándulásokról, szóval aki egy kicsit vizuálisabb típus, annak érdemes a galériát is meglátogatni.

A Felépülők természetesen diszkréten, a betegek magánéletét tiszteletben tartva működik, így a képeken senki sem felismerhető, kivéve persze az ott dolgozókat.

Szerencsére senki sincs a környezetemben, aki ezzel a borzalmas függőséggel küzdene, de ha valaki olyan olvassa ezeket a sorokat, akinek van ilyen barátja vagy családtagja, vagy ne adj’ Isten ő maga küzdene az alkoholbetegséggel, akkor jobb döntést nem is hozhatna, mint a Felépülők.

Írjatok nekik e-mailt, vagy hívjátok fel őket telefonon. Ehhez megtaláljátok az elérhetőséget a kapcsolat menüpontban.

Felesleges ezzel várni, mert a több várakozás csak több szenvedést fog jelenteni.

Az állapotfelmérések folyamatosan zajlanak a fővárosban és Veszprémben is, és a következő 28 napos felépülési program kezdetét pedig a honlapjukon is kiírják.

Remélem valakinek tudtam segíteni ezzel az írással, és elindítottam a felépülés útján. Számomra is hasznos volt a weboldal, ugyanis sok cikket is elolvastam a honlapjukon a témával kapcsolatban, amiből ötleteket tudtam meríteni a dolgozatomhoz is.

Persze az igazi hála azért jár, hogy annyi mindenkinek segítettek újra emberként élni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük