hólánc
Szolgáltatás

Hol kötelező a hólánc használata?

Ha bizonytalan abban, hogy a hólánc használata hol kötelező és hol nem, akkor érdemes a gumidirekt.hu linkre kattintania. Az oldalon összegyűjtötték, hogy mely országban milyen előírások vonatkoznak a hóláncok használatára. Ezek igen fontos információk, főleg, ha a családdal éppen síelni indulunk. Érdemes külföldi utazás előtt ezeket az információkat áttanulmányozni és felkészülni az utazásra.

Magyarországon a téligumi kötelező használatát nem vezették be, de az egyes útszakaszokra kihelyezett „Hólánc használata kötelező” táblákat nagyon figyelni kell. Ezeken az útszakaszokon csak úgy szabad közlekedni, hogy az adott gépjármű hajtott tengelyén hólánc van felszerelve. A szöges abroncsok használata Magyarországon a közutakon tilos. Ausztriában november 1 és április 1 között személygépkocsiknál és 3,4 tonnánál nem nehezebb teherautóknál télies útviszonyoknál kötelező a hólánc használata. Minden keréken minimum 4 mm profilmélységű gumival kell rendelkezni, különben büntetést szabhatnak ki az utazókra. Hóláncot azokban az esetekben szabad használni, ha jégréteg vagy összefüggő hóréteg borítja az úttestet. Ha nem a rendeletnek megfelelően közlekedünk az országban akkor 35-5000 euró összeg közötti büntetést szabhatnak ki ránk. Csehországban november 1 és április 15 között csak a 3,5 tonnánál nehezebb járművek esetén kötelező a hólánc használata legalább a hajtott tengelyen. A téligumikra a 6 mm-es szabály vonatkozik. Az országban táblákkal jelzik azokat az útszakaszokat, ahol kötelező használni a hóláncot.

Franciaországban csak úgy, mint Magyarországon nem kötelező a téli abroncsok használata, de a gépjárművek kötelező tartozéka télen a hólánc. Csak ott szükséges használni, ahol ezt táblákkal jelzik. Horvátországban kötelező a hólánc, ha 5 centiméternél nagyobb hó esett le, vagy jeges útviszonyok vannak. Luxemburgban ajánlott a téligumi, de nem kötelező. Németországban, aki havas-jeges úton nyári abroncsokkal közlekedik és emiatt akadályozza a forgalmat, úgy 40 eurós büntetésre számíthat. Ha a forgalmat akadályozza az elakadásával, így 80 eurós büntetésre is számíthat. Olaszországban a téligumik és a hólánc használata kötelező a sípályákra vezető útszakaszokon. A téligumi használata október 15 és április 15 között az Aosta-völgyben kötelező.

Vélemény, hozzászólás?