Állás

Egy kamionos állás és a nem mindennapi sofőr karrier

A sofőr állások egyik legnépszerűbb és legnagyobb hagyományokkal rendelkező szegmensét a teherszállítmányozás, elsősorban a kamionok világa képezi. A szakmában mutatkozó karrierlehetőségek ma is kiválóak, ehhez persze munkavállalói elhivatottság is kell.

Egy népszerű álláslehetőség

A munkaerőpiacon mindig felbukkannak aktuális trendek, melyek sok részterületet érinthetnek, de legtöbbször abban mutatkoznak meg, hogy egy-egy állás népszerűségét a korábbinál is magasabb szintre emelik. Ezeket a helyzeteket sokszor a kényszer szüli de ha így van, akkor ritka, hogy ez hosszabb távon is így marad. A sofőr munkákkal ugyanakkor valami ilyesmi történt, hiszen a járványhelyzet során sokan álltak be futárnak és űzik azóta is ezt a szakmát.

Talán ez is jól mutatja, hogy a volán mögött betölthető pozíciók sokak számára kínálnak kedvező körülményeket, ráadásul azt is kár lenne elhallgatni, hogy a belépési feltételek is igencsak egyszerűek. Egy futár állás esetében például elegendő lehet egy B-kategóriás jogosítvány is, mely dokumentummal ettől függetlenül is sokan rendelkeznek, így a lehetőség is abszolút adja magát. A sofőr munkák persze nem merülnek ki ebben a kategóriában.

Ezen a szférán belül számos olyan munkakört találunk mind a személy- mind a teherszállítás területén, melyek óriási hagyományokkal bírnak. Ide tartozik egy kamionos állás is, hiszen ez a sokak által ismert lehetőség egyben egy életforma is, amit sokan választanak hivatásul maguknak. Hogy ez pontosan miért alakult így, arra nehéz röviden válaszolni. Az azonban biztos, hogy ezek a munkák már hosszú évtizedek óta az álláspiac szerves részét képezik és nem úgy tűnik, hogy ez változni fog.

Élet az országúton

A kamionosokkal kapcsolatban mindenki rendelkezik bizonyos prekoncepciókkal, ki negatív, ki pozitív értelemben. Az azonban vitathatatlan tény, hogy ez a fajta vándorélet sokak számára kifejezetten vonzó alternatívát jelent a munkára, hiszen az általa hordozott szabadság érzése semmi mással össze nem hasonlítható. A kamionos állások népszerűségét itthon nagyban növelték a videómegosztó portálokon felbukkanó kamionos videók is, mely által a szakma lényegében betört a mainstream világba.

Ezek az anyagok egy kamionos állás minden pozitívumát és árnyoldalát is bemutatják, ahogy a munkához kapcsolódó különböző filozófiákkal is megismerkedhetünk bennük, ezek pedig sokaknál oda vezetnek, hogy a kamionozás világában keresik megélhetésüket. Itt azonban a belépési feltételek már némiképp bonyolultabbak, mint egy futár munka esetén, egy kamion irányítása pedig már jóval masszívabb kvalitásokat igényel.

Sokakat persze éppen az vonz, hogy egy ilyen több tonnás járművel szelhetik az autópályákat, országutakat a határon belül és kívül egyaránt. Egy kamionos állás azonban sok terheléssel és áldozattal is együtt jár, hiszen a több tízmilliós szerelvény mellett az áru épségéért is a sofőr felel, a munkarend pedig egyáltalán nem szokványos. A napi 9-10 órás vezetési idő mellett azzal is számolni kell, hogy a sofőrök akár heteket is távol töltenek az otthonuktól.

Nemzetközi karrierlehetőségek kamionnal

A legtöbb munka esetében a nemzetközi karrier kifejezés általában valamilyen komolyabb pozícióhoz, szakmai elismeréshez és előmenetelhez kötődik. A kamionos állás esetén ez ugyanakkor sokszor eleve adott, hiszen a teherszállítmányozás jellemzően határokon túl (is) zajlik. Adott esetben arra is lehetőség van, hogy a sofőrök külföldi cégnél álljanak munkába, akár komolyabb nyelvtudás nélkül is. Az ingyenes önéletrajz sablon letöltés lehetőségével gyakorlatilag bárhová jelentkezhetnek.

A külföldi cégnél való munka egy kamionos állás esetében is kedvezőbb feltételekkel jár. Ez leginkább a bérezésben érhető tetten, mely egyrészt devizában érkezik, másrészt a hazai bérektől arányaiban is jóval magasabb. Ugyanakkor az is elmondható, hogy egy kamionos állás belföldön is a jobb fizetéssel járó munkák közé sorolható, ám ismét szeretnénk kiemelni, hogy a felelősség is óriási és a sofőrök leterheltsége sokszor legalább ugyanekkora.

Talán az is beszédes, hogy ezzel együtt is sokan választják ezt a hivatást, ami azt jelzi, hogy a mérleg pozitív oldalán is jó néhány érv sorakozik. Ahogy említettük, egy kamionos állás egyben életforma is, amihez eleinte talán nehéz alkalmazkodni, de idővel pedig még nehezebb lehet hátrahagyni. Így tehát mindenkinek azt javasoljuk, hogy nézzen utána mit kínál egy ilyen karrier és milyen lehetőségek állnak a kezdő sofőrök rendelkezésére és a legtöbb információ birtokában döntse el, hogy az országutakat és a vezetőfülkét választja-e avagy sem.

Vélemény, hozzászólás?