házi kenyér receptje
Receptek

Dagasztás nélküli házi kenyér receptje

Napjainkban ismét reneszánszét éli a kenyérsütés. A házi körülmények között, mindenféle profi gépek nélkül is olyan illatos, foszlós péksüteményt tehetünk az asztalra, ami veri a legtöbb boltit. A házi kenyér receptje nagyon sok változatban elérhető, szinte azt lehet mondani, hogy „ahány ház annyi szokás” érvényes a kenyérsütésre is. Ahhoz azonban, hogy a házi kenyér receptje igazán ropogós végeredményt mutasson szerezzünk be kenyérlisztet, azzal sokkal finomabb lesz. Az alábbi házi kenyér recept akár kezdőknek is ajánlott, hiszen dagasztás nélküli. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt belemorzsoljuk, majd ráöntjük a langyos vizet, majd egy fakanállal alaposan összeforgatjuk. Lefedve, a konyhapulton 12 órát hagyjuk pihenni.

A pihenést követően lisztes kézzel elkezdjük az edényben átforgatni, közben az edény falát is meghintjük liszttel és hagyjuk további 30 percet kelni. A sütőt 250 fokra előmelegítjük benne a sütésre előkészített jénaival együtt. Ha letelt a fél óra és a sütő elérte a hőfokot, a jénait kiemeljük a sütőből, kikenjük vékonyan olajjal, meghintjük liszttel és belefordítjuk a tésztát, majd ráfordítjuk a jénai tetejét. A sütőbe helyezve 10 percet sütjük alul-felül sütéssel a maximum hőfokon, majd csökkentjük a hőmérsékletet 200 fokra. Ajánlott egy vízzel teli tálkát is helyezni a sütő aljába, amikor betesszük a kenyeret a sütőbe. A jénai fedelét 35 perc után eltávolítjuk és még sütjük 15 percet. Legvégül pedig óvatosan kiemeljük a kenyeret a tálból és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük