Ruszli házilag!

Ruszli házilag! Pácolt hal - Ruszli

Hozzávalók:
1/2 kiló apró hal 10-20 centiig (küsz, bodorka, dévér, vörösszárnyú keszeg, stb.), 1/2 kiló vöröshagyma, 1 kávéskanál mustármag, 8-10 szem egész bors, 3-4 db babérlevél, 1 darab nyers sárgarépa, cukor, só, ecet, víz.

Elkészítés:
Az apró halat lepikkelyezzük, fejét levágjuk, belétől kitisztítjuk, az uszonyait és farkát nem vágjuk le. Alaposan átmossuk, majd vastagon besózzuk, így tesszük be a hűtőszekrény alsó polcára egy hétre. (Megjegyezzük, hogy az erősen besózott hal nem lesz sós, mert csak annyit vesz fel a sóból, amennyi szükséges és az apró szálkát elmarja.) Egy hét múlva a halakat a sótól többször hideg vízben kiáztatjuk, majd lecsurgatjuk a víztől és így kezdünk hozzá az eltevéshez. A vöröshagymát vékony karikára szeleteljük és enyhén besózva fél órát állni hagyjuk. Ezalatt elkészítjük a pácoláshoz szükséges levet. Négy-öt deci lére lesz szükség. Ezt úgy készítjük, hogy 1/3 rész 10%-os ecetet, 2/3 rész vizet, egy csipet sót, egy evőkanál cukrot keverünk össze addig, amíg el nem olvad a cukor és a só. A vöröshagymából kinyomkodjuk a levet, majd elkészítjük a kisebb méretű csavaros üvegeket. A berakási sorrend is fontos. Az üveg aljára egy karikára vágott sárgarépaszelet, egy babérlevél, 2-3 szem bors, kevés koriander és mustármag kerül. Ezután kétujjnyi vastagon vöröshagyma, majd ráhelyezzük ráhelyezzük a halakat, lehetőleg állítva. Tetejére ismét hagyma, majd fűszer kerül, ugyanannyi, mint amennyit az aljára tettünk. Amikor ez megvan, felöntjük az elkészített lével és lezárjuk. Négy hétig kell érlelni hűvös helyen, ez lehet ismét a hűtőszekrény alsó része. Egy-két hét elteltével érdemes megkóstolni a levét, és ha szükséges, az ecetet pótolni néhány cseppel, mivel a hagyma és a nyers hal néha elég sokat felvesz az ízekből és itt a savanyú íz dominál.

Küldd el Szólj hozzá Nézettség: 12364
Szavazat: 0

Címkék:: recept, ruszli

Szólj hozzá: "Ruszli házilag!"