Mennyibe kerül egy ló?

Mennyibe kerül egy ló? Erre roppant nehéz válaszolni, hiszen rengeteg minden befolyásolja egy ló árát, sőt a havi tartási költségét is. Egy ló ára függ attól, hogy hány éves, milyen képzettségű, kanca-e vagy herélt, vagy éppen csődör, milyen származással rendelkezik, és nem utolsósorban attól, hogy milyen árat kér érte az eladója. Sokszor két szinte teljesen egyforma képességekkel, tulajdonságokkal rendelkező ló ára között több százezer forintnyi különbség is lehet, hiszen a ló teljesen "szabadáras", úgy tartják, minden ló annyit ér, amennyit hajlandó kifizetni érte a vevő. A legalacsonyabb árat - szomorú, de így van -, a vágóhídi felvásárlási ár szabja meg, hiszen annál olcsóbban, mint amennyit a vágóhíd fizetne érte, csak akkor ad el valaki egy lovat, ha a pénznél fontosabbnak tartja, hogy eladott lova jó kezekbe kerüljön. Éppen ezért egy felnőtt (tehát már nem csikó), alapszinten kiképzett, igazolt, de nem kiemelkedő származással rendelkező ló legalacsonyabb ára manapság 120-180 000 forint körül mozog, de valóban egészséges és "jó" lovat
200-250 000 Ft alatt szinte lehetetlen venni. A felső határ persze a csillagos ég, egy eredményesen versenyző, kiváló származású, sportolásra, tenyésztésre alkalmas, kiemelkedő képességű ló akár több millió forintért cserél gazdát. A pónik esetében az árak valamivel alacsonyabbak, de 80-100 000 Ft alatt nemigen kapni pónilovat sem. Vagyis igen sokáig kellene a zsebpénzt félretenni, hogy abból egy lovat tudj venni magadnak!
Ráadásul megvenni még tulajdonképpen könnyű, hónapról hónapra eltartani azonban annál nehezebb! Hiszen a vételárat csak egyszer kell kifizetni (persze a ló ára mellé még számítani kell a felszerelések megvásárlására is, azt ugyanis a ló ára nem tartalmazza - vagyis nyerget, kantárt, kötőféket stb. is venni kell hozzá, és haza is kell a lovat szállíttatni), ettől a pillanattól kezdve viszont etetni is kell, és megfelelő istállót is biztosítani kell számára. Ha megoldható az otthoni tartás (ekkor viszont gondolni kell arra is, hogy a lovak nagyon rosszul viselik, ha folyton egyedül vannak, úgyhogy vagy legalább két lovat kellene együtt tartani, vagy társként legalább egy kecskével, birkával vagy szamárral oszthassa meg magányát), akkor ugyan a költség valamivel kisebb, azonban egy lónak nem lehet naponta bevásárolni a szükséges takarmányokat, egyszerre kell nagyobb mennyiségű zabot, szénát, szalmát beszerezni, amit tárolni is kell valahol. Ha egy bértartásra szakosodott istállóban helyeznétek el a lovat, ott a havi költség természetesen magasabb, mint ha otthon tartjátok, mivel meg kell fizetni a box árát, és természetesen a vele való foglalkozás munkadíját is - ez manapság átlagosan 20-30 000 Ft körül alakul havonta, de akadnak ennél drágább bértartó helyek is. Az ár természetesen függ a szolgáltatások színvonalától is (milyen az istálló, van-e karám, milyen lovaspályát használhat a lovas, az etetésen és a box tisztántartásán túl még milyen munkákat végeznek el a ló körül a tulajdonos helyett a lovászok). Mindezek mellett gondolni kell az oltások és féregtelenítések költségeire is, ami éves szinten 25-30 000 Ft-ot, plusz az állatorvos díját jelenti; hathetente kovácsot kell hívni és a ló patáját szabályozni, szükség esetén patkoltatni, ami alkalmanként szintén néhány ezer forintos kiadást jelent; és mindezeken túl akadhatnak olyan nem várt kiadások is, amelyekre muszáj áldozni, hiszen ha a ló megbetegszik, nem várhatjuk meg a következő fizetésnapot az állatorvos értesítésével.
Egyszóval egy saját ló tartása nem olcsó dolog, alaposan meg kell fontolni a döntést, mielőtt az ember lóvásárlásra adja a fejét. Éppen ezért azt javasoljuk: várj még türelemmel, ráérsz egy saját ló tulajdonosa lenni felnőtt korodban, addig pedig szorgalmasan járj a kedvenc lovasiskoládba, ahol ugyanúgy szeretheted a lovakat, amiken lovagolsz, mint ha azok a sajátjaid lennének!

Küldd el Szólj hozzá Nézettség: 3031
Szavazat: 4

Címkék:: dávid, iskola, lovaglás, lovas, merci, newkids

Szólj hozzá: "Mennyibe kerül egy ló?"

Az én keresztapám vidéken annyira szereti a lovakat, hogy a fél életét istállóban élte le. Ingyen dolgozott sokszor csak hogy velük lehessen. Neki a szántás nem munka volt hanem szórakozás. Mostanába is mondogatja hogy ma is elmenne ingyen kitrágyázna alóluk csakhogy azóta már se TSZ se istálló se lovak.

newkids newkids top 2009
13 szint - több éve

Azokat is "elprivatizálták" az ellopott rendszerváltozáskor.

Grrrrrrrrrr.

Kösz a felvilágosítást Newkids!

Karlo Karlo top 2009
11 szint - több éve

A szőke lovászlánynak elküldtem a linket .-))

newkids newkids top 2009
13 szint - több éve

Gyerekek, esküszöm, érzem a lóistálló "illatát"!!MERT, nekem AZ!! Imádom ezt a FAJT!!!! :-)És, még 1x elolvasom, jöjjön a ló illata!!

blali blali top 2009
12 szint - több éve

Kösz Newkids!:)

Karlo Karlo top 2009
11 szint - több éve

Ez igy igaz. Bar ahova en jartam pacingolni, ott 2500 Ft/h. Es az is egy allatfarm. Poni, szamar, liba, tyuk.... Szerettem azt a helyet, csak most kb. fel evre szuneteltetnem kell.

bubacsek bubacsek top 2009
11 szint - több éve

Most 2000Ft félóránként mert tanítják. Később 2000Ft lesz egy egész óra csak most a tanítást kell megfizetni. Akkor majd jöhet a csutakolás :-)) Nem is tudtam hogy lovagolsz. Neked akkor biztos o lábad van :-))

newkids newkids top 2009
13 szint - több éve

De nem hosszu O!

bubacsek bubacsek top 2009
11 szint - több éve

Azt akartam írni jó lábad van. Bocsi a hibáért :-))

newkids newkids top 2009
13 szint - több éve

Neked mar nem hiszek!

bubacsek bubacsek top 2009
11 szint - több éve

Én csak lovaskocsin ültem gyerekkoromban,de azt sokat.Vezethettem a lót.:)

Egyszer voltam nyeregben,de leszerelték a lovakat mire megtanulhattam volna lózni.Kaptunk két igáslovat helyettük.:(

Karlo Karlo top 2009
11 szint - több éve

Nálunk a gyerek mehetne ingyen lovagolni,van a rokonságban ló,de persze nem érdekli!!Bezzeg egy kis benzines quad,azt nyúzná egész nap!!

Most azt keresünk vmi emberi árban...mondjuk olcsóbb,mint egy ló.

vtomi vtomi top 2009
11 szint - több éve

A mindensegit! Ha a kvad ott allna a garazsban, es a loert kemeny penzeket kellene fizetni, tuti lovagolni akarna. Hiaba, ilyenek a gyerekek!

bubacsek bubacsek top 2009
11 szint - több éve

na ez tuti..

vtomi vtomi top 2009
11 szint - több éve

Nem is tartok. A legfájóbb elveszíteni....

faj faj top 2009
10 szint - több éve

Én még kvadot sem.

Karlo Karlo top 2009
11 szint - több éve