Kelkáposztafőzelék

Kelkáposztafőzelék Hozzávalók 4 személyre:
1 kis fej kelkáposzta vagy kínai kel,
1 kis fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2 dl tejföl,
2 dkg zsír,
őrölt bors, őrölt kömény, pirospaprika, liszt, cukor, citromlé

Elkészítés:
A hagyma felét és a fokhagymát lereszelem, lesózom és félreteszem.
A kelkáposztát megmosom, ha kell, külső leveleit leszedem (és az egérnek adom), torzsáját kiszedem, négy-öt centiméteres kockákra vágom, és felengedem egy liter vízzel, teszek bele 1-2 kávéskanál kristálycukrot, 2-3 kávéskanál ételízesítőt, késhegynyi törött borsot és őrölt köményt, beleteszem a maradék vöröshagymát, és fedő alatt addig főzöm, míg megpuhul.

Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsíron zsemleszínűre pirítok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverek egy mokkáskanál pirospaprikát, majd felöntöm 2 dl tejföllel és jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tűzről.

Van aki krumplival szereti; 2-3 szem krumplit kockára vág, és azzal teszi fel főni a káposztát. Én jobban szeretem "tisztán", krumpli nélkül.

Citromlével ízesíthető. Feltétnek adhatunk hideg sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet.

(Anyám receptje alapján.)

Küldd el Szólj hozzá Nézettség: 14544
Szavazat: 0

Címkék:: hajnalka, segítőkéz

Szólj hozzá: "Kelkáposztafőzelék"