Farsangi fánk

Farsangi fánk Farsangi fánk

Nagyon szép és szalagos fánkot nyer, és nem kell sokat dagasztani, elfáradni az elkészítés közben, ha az Irénke receptjét használja!
Hozzávalók:
1 kg teljesértékű finomliszt (tüskeszentpéteri), kb. 8 dl teljesértékü tehéntej (tejipari egyik sem jó), 3 dkg friss élesztő (por nem jó), 2 evőkanál (pupos) kristálycukor (finomított nem jó) 1 csapott evőkanál jódozott só, 1 egész tojás, 1 evőkanál étolaj és olaj a kisütéshez.

Elkészítés:
Egy kis tálkában 2 dl tejet meglangyosítok kézmelegre, 1 evőkanál cukrot ellkeverek benne és 3 dkg élesztőt elmorzsolok és jól felfuttatom. Kb. 6 l-es tálba beleszitálok 1 kg finomlisztet, ráhintek egy evőkanál cukrot, egy evőkanál sót ezeket elkeverem a liszttel. 1 egész tojást ütök a lisztre és a felfuttatott élesztőt is ráöntöm a tálban lévő anyagokra, és a kézmelegre meglangyositott tejet adagonként öntöm a liszthez, hogy összedolgozva se túl lágy se túl kemény ne legyen. Kézzel dolgozom össze, hogy a liszt elvegyüljön, a massza egynemű legyen. A tésztára az étolajból egy evőkanállal eresztek és enyhén a tésztába forgatom. A kezemtől az edény falától a tészta elválik, pedig nem dolgoztam ki. Mivel a tészta gyönyörűen meg fog kelni, így nem kell sőt nem is szabad dagasztatani. Cipót formálok a tésztából a tál aljára, enyhén belisztezem konyhaszalvétával letakarva és jó meleg pléddei betakarva hagyam kelni. Nem szabad a kelesztést siettetni. (tilos napra vagy melegvizbe tenni), de addig amíg a tészta hatliteres edényt színültig ki nem tölti. Időben 1 - 1,5 óra, függ az élesztö minőségétől, hogy dolgozik, de az eIőírtnál többet nem szabad használni mert sűtés után kiérzik a tésztából. Amikor a tészta, megkelt jól belisztezett gyúródeszkára borítom, a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom. Mást nem csinálok vele mint sodrófával ujjnyi vastagra nyújtom és kiszaggatom. Ebből az adagból kb. 25 db fánk lesz amelyeket kissé belisztezett gyúródeszkán sorba rakom őket és egy könnyü abrosszal letakarva még további 20-30 percig kelesztem. A szaggatás végeztével egy 4 l-es lábast felig megtöltök olajjal fedöt teszek rá és felforrósítom. 20 perc elteltével próbasütést csinálok és ha szép szalagos lesz a tészta, folytatom a kisütést, de ha nem kicsit még pihentetni kell, de túI pihentetni sem jó.
A sütésem fortélyai: a nyers tésztát felveszem a deszkáról és körkörösen megnyújtom, mint a lángost szokták, csak nem annyira és a lisztes alját eresztem az olajba Kisütéskor födőt soha, nem használok. Szépen feljön a tészta és ha az alja pirosra sült, átforditom és a másik oldlát is pirosra sütöm, majd rácsra kiemelem őket, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. A tészta úgy kerül az olajba, hagy a deszkán pihent nincs megfordítva csak megnyújtva. A nyers tésztát ha nem nyujtom ki sütés előtt egy kicsi, tömött, nehéz és külsőre sem szép fánk sül ki. A kisült fánkokat hagyom kihűlni utána kerülnek tálcára, még pedig oly módon, hogy a tésztán lévő kis bemélyedések egymással szembeforditva, élére állítva. A tésztát letakarva hagyom a tálcán fogyasztásig; lekvárt vagy porcukrot teszek mellé és mindenki maga ízesíti a kimélyedésekbe lekvárt illik tenni és porcukorral szépen meghinteni. A tésztát sohasem forgatom át porcukorba, se hidegen, se melegen. Tejföllel és sajttal is lehet fogyaszrani, mivel nem édes tészta.

Küldd el Szólj hozzá Nézettség: 17317
Szavazat: 0

Címkék:: juliannas, kép, kep, recept

Szólj hozzá: "Farsangi fánk"