Elképesztő sugárzást mértek a Rák-ködben

Elképesztő sugárzást mértek a Rák-ködben A Rák-ködből érkező nagy energiájú gammasugárzást mértek a Smithsonian Intézet Whipple obszervatóriumában működő VERITAS-rendszer - segítségével.

A rögzített gammasugárzás 100 milliárd gigaelektronvoltnál - 1 GeV - egymilliárd elektronvolt - erősebb. Ez nagyobb energia, mint amilyent elméletileg lehetségesnek tartottak: egymilliószor erősebb, mint a röntgensugár, és százmilliárdszor haladja meg a látható fény energiáját.

"Bármely elméleti fizikust, ha megkérdeztünk volna egy évvel ezelőtt, hogy létezhetnek-e ilyen energiájú gammasugár-impulzusok, szinte mindegyikük határozott nemmel válaszolt volna. Nincs olyan elmélet, amely számolt volna azzal, amit találtunk" - emelte ki Martin Schroedter, a Harvard-Smithsonian asztrofizikai központ kutatója, a Science magazinban megjelent tanulmány társszerzője.

A cikk vezető szerzője, Nepomuk Otte - Kaliforniai Egyetem - asztrofizikusa szerint a Rák-köddel kapcsolatos felfedezések alapjaiban változtathatják meg a gammasugárzás természetével, képződésével kapcsolatos ismereteket.

Bár több magyarázat is lehetséges, a kutatók szerint további adatok szükségesek, hogy megértsék ezeknek az impulzusoknak a természetét.

Ebben a munkában segíthet a VERITAS 2012 nyarára tervezett átállítása, amelynek köszönhetően a teleszkóprendszer a mostaninál sokkal érzékenyebbé válhat.

A nagyon nagy energiájú kozmikus sugárzás észlelésére szolgáló VERITAS 2007-ben lépett működésbe: a rendszer egyfelől felrobbant csillagok maradványait, távoli galaxisokat, hatalmas gammakitöréseket hivatott detektálni, másfelől a rejtélyes sötét anyag felkutatására szolgál.A SZUPERNÓVA, AMI A KÖZÉPKORI CSILLAGÁSZOKAT ELBŰVÖLTE
A Rák-köd - Messier 1, NGC 1952 - szupernóva-maradvány a Bika csillagképben.

A felrobbant csillag fényét 1054-ben 23 napon át figyelték meg szabad szemmel kínai és arab csillagászok.

A nebula 6500 fényévnyi távolságra fekszik a Földtől, átmérője 11 fényév, és másodpercenként 1500 kilométerrel növekszik.

Központjában fényes neutroncsillag - pulzár - található, amely másodpercenként 30-szor fordul meg a tengelye körül, és rendkívül erős rádióhullámokat bocsát ki magából.

Olyan "tömör", hogy tömege meghaladja a Napét. A pulzár folyamatosan rádiósugárzást bocsát ki, és mivel a neutroncsillag folyamatosan körbeforog, úgy működik, mintha egy kozmikus világítótorony lenne.

Forrás: MTI

Küldd el Szólj hozzá Nézettség: 130
Szavazat: 1

Címkék:: csillag, csillagászat, el lobo, mommo, szupernova

Szólj hozzá: "Elképesztő sugárzást mértek a Rák-ködben"

Hihetetlen mi mindennek van a Földünk kitéve !

zeret zéret top 2009
16 szint - több éve

Szia Terike, köszönöm. Oly sok mindent nem tudunk még, talán jobb is.:)

El_Lobo El Lobo top 2009
7 szint - több éve