Benedek Elek

Benedek Elek Benedek Elek (Kisbacon, 1859. szeptember 30. – Kisbacon, 1929. augusztus 17.) újságíró, író, „a nagy mesemondó”.


Élete

Bölcsésztanulmányait Székelyudvarhelyen, majd Budapesten végezte. Diákkorában néprajzi gyűjtőútra ment Sebesi Jóbbal. Újságíró lett, a Budapesti Hírlap és más lapok munkatársaként.

1887-től 1892-ig országgyűlési képviselő volt, egy ideig Szabadelvű párti, majd a Nemzeti Párthoz csatlakozott. Képviselőházi beszédeiben az ifjúsági irodalommal, a népköltészet és a népnyelv, valamint a közoktatás kérdéseivel foglalkozott.

Napilapokat és folyóiratokat szerkesztett: Magyarság (1901–02); Magyar Világ (1902–03); Magyar Kritika (1897–99); Nemzeti Iskola (1890–1905); Néptanítók Lapja (1907–09).

1889-ben Pósa Lajossal együtt megindította az első irodalmi értékű, hazafias szellemű gyermeklapot, Az Én Újságom-at, Sebők Zsigmonddal együtt szerkesztője volt a Jó Pajtás gyermeklapnak. Ifjúsági könyvsorozatot szerkesztett: Kís Könyvtár, amelynek folytatása B. E. kis könyvtára címmel jelent meg. 1900-ban a Kisfaludy Társaságnak is tagjává vált. Az ifjúság számára készült mese-átdolgozásai (Ezüst Mesekönyv; Arany Mesekönyv) főként az (Ezeregyéjszaka és a Grimm mesék) átiratai: tucatnyi új kiadásaival, újabb átdolgozásaival évtizedeken át a legfőbb és legjobb magyar mesekönyvek voltak. Verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt.
A Cimbora egy számának címlapja
A Cimbora egy számának címlapja

1921-ben hazatért a Trianoni békeszerződés által Romániához csatolt Kisbaconba, ott élt haláláig, ahol a Cimbora című ifjúsági lapot szerkesztette.

Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője. Ifjúsági írásaival, szerkesztői működésével az élen járó pedagógusok között foglal helyet.

Családja

* Fia: Benedek Marcell, író, műfordító.
* Unokája: Benedek István, pszichiáter, író.
* Ükunokája: Bardócz Orsolya, előadóművész.

Szakirodalom

* Lengyel Dénes: Benedek Elek (Bp., 1974)* Benedek Elek művei a Mercator Stúdió Elektronikus Könyvkiadónál
* Benedek Elek emlékház

Művei a Magyar Elektronikus Könyvtárban
Benedek Elek sírja Kisbaconban


* Édes anyaföldem! (Hangoskönyv)
* Ezüst mesekönyv
* Honszerző Árpád (Hangoskönyv)
* Magyar mese- és mondavilág 1. A csodaszarvas
* Magyar mese- és mondavilág 2. A fekete kisasszony
* Magyar mese- és mondavilág 3. A tűzmadár
* A magyar nép multja és jelene
* Nagy magyarok élete
* Székely Tündérország (Hangoskönyv)
* Toldi Miklós
* Többsincs királyfi és más mesék
* Többsincs királyfi és más mesék (Hangoskönyv)
* Vége jó, minden jó és más mesék

További műve

* Benedek Elek: Katalin. Atheneum, Budapest, 1896 (regény)

Küldd el Szólj hozzá Nézettség: 6163
Szavazat: 0

Címkék:: benedek, elek, hajnalka, irodalom

Szólj hozzá: "Benedek Elek"