Baja MNÁMK

Baja MNÁMK MNÁMK ahol dolgozom
MAGYARORSZÁGI NÉMETEK ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTJA
INTÉZMÉNYTÖRTÉNETE
A III. Béla Gimnázium német nemzetiségi tagozataként kezdte működését - az 1956/57. tanévben - 1 osztállyal. Minden tantárgyat német nyelven tanítottak kivéve a magyar nyelv és irodalmat.
1959. március 3-án az iskola a Német Nyelvű Gimnázium néven önálló intézménnyé vált, melynek igazgatója Schwalm Pál volt.
Az eddigi teljes németnyelvűséget fokozatosan váltotta fel a kétnyelvűség.
1960/61-es tanévtől a reál tárgyakat magyar, a humán tárgyakat német nyelven tanították.
1960. október 29-én a Német Nyelvű Gimnázium egy névadó ünnepség keretében felvette a Frankel Leó nevet.
1972-ben megkezdték a Frankel Leó Német Nyelvű Gimnázium önálló épületének építését, melyet a tanulók és a nevelők 1976. március 18-án vettek birtokukba.
Az iskola ekkor 6 tanteremmel, 2 nyelvi teremmel, 2 természettudományi elő-adóval, szertárral és nevelői szobával rendelkezett. Lehetővé vált párhuzamos osztályok indítása. 1981. szeptember 1-én kettő első osztály indult. Az 1988/89-es tanévtől az úgynevezett 0. évfolyam indult, melynek célja a német anyanyelv visszaszerzése, magasabb szinten történő elsajátítása. 1990. szeptember 1-én a Frankel Leó Német Nyelvű Gimnázium a - német-magyar közös finanszírozással megépült - Magyarországi Németek Általános Művelődési Központ jelenlegi gimnáziumi épületében kezdte meg működését, 9 gimnáziumi osztállyal.
A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja 1991 december- rében sportcsarnokkal bővült, majd 1993 szeptember 1-én az új kollégiumot vették birtokukba a diákok.
1995 június 14-én a már teljesen elkészült intézmény átadási ünnepségére került sor.
A jelenleg működő intézményegységek:
- Óvoda
- Általános Iskola
- Gimnázium
- Kollégium
- Továbbképző Intézet
- Közművelődési intézményegység

A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja sokoldalú tevékenységével az itt élő németek hagyományainak, kultúrájának és nyelvé-nek ápolását szolgálja. Politikai, kulturális és tudományos rendezvények köz-pontja, de találkozóhely is, ahol szívesen látott mindenki, aki érdeklődik a német nyelv, kultúra és az európai gondolatiság iránt.

Küldd el Szólj hozzá Nézettség: 12609
Szavazat: 0

a hely sorozat | 1-6 | 137

a hely

Töltés folyamatban...

Címkék:: frankel

Szólj hozzá: "Baja MNÁMK"