A dohányzás káros hatásai - egy erősen dohányzó ember tüdeje

A dohányzás káros hatásai - egy erősen dohányzó ember tüdeje Az elégetett dohány összes nikotintartalmának 30-60%-a kerül a füstbe, ennek 20-90% szívódik fel a tüdőben. Egy cigarettából 2-8 mg, egy szivarból 10-40 mg nikotin juthat a szervezetbe, így az erős dohányos naponta a halálos adag sokszorosát veszi fel a nikotinból. Ez a mennyiség mégsem okoz akut mérgezést, mert a nikotin eliminációja (lebontása) gyors. Részben kiválasztódik a vizelettel, másrészt a májban, a tüdőben és a vesében gyorsan bomlik. A nikotin az anyatejbe is bejut. Dohányzás során nemcsak nikotin, hanem igen sok egyéb mérgező anyag is bejut a szervezetbe. Ezek közül több százat határoztak meg, köztük számos rákkeltő anyagot (aromás szénhidrogén vegyületek, kátrány stb.). Nagyon káros hatású a dohányfüstben lévő jelentős mennyiségű szén-monoxid állandó belélegzése is. Ennek következtében a számítások szerint az erős dohányosok hemoglobinjának (vérfesték, amely az oxigén szállításához szükséges) akár az 5-10%-a is karboxi-hemoglobinná (szállításra alkalmatlan vegyület) alakulhat át.

Az érbetegek 90%-a dohányos. Az a beteg, aki nem dohányzik, hangosan panaszkodik, hogy miért fordulhatott ez elő, hisz soha nem dohányoztam! Igen, a panasz érthető. A példában említett beteg a fennmaradó 10%-ba tartozik, ugyanis más tényező is vezethet érelzáródáshoz. A verőér-elzáródás és a dohányzás közé nem lehet egyenlőségjelet tenni, hiszen pl. a meszes verőér-elzáródás nem a dohányfüsttől jön létre, de biztos, hogy a nikotin számos hatása kedvezőtlenül hat az érrendszerre. A nikotin ugyanis az erek görcsre való hajlamát, a véralvadás szabályozását is (kedvezőtlenül) befolyásolja.

A másik sokkoló adat, hogy a hörgőrákban szenvedők 90%-a erős dohányos. A légutak idült hurutja ugyancsak nagyon gyakori kísérőjelensége az erős dohányzásnak. A tudományos felsoroláshoz tartoznak pl. a sebészi tapasztalatok idevonatkozó adatai is. Ha a műtéteket altatásban végezzük, akkor a beteg lélegeztetéséhez a légcsőbe egy csövet vezetünk. Mint említettem, a dohányosoknak idült hörgőhurutjuk van. Az altatásnál ez a betegség fellángolhat. A műtét után kialakult tüdőgyulladás tehát nem sorscsapás, hanem a műtétet megelőző dohányzás következménye. Különösen igaz ez hasi műtét után, amikor a felköhögés a műtéti fájdalom miatt nehezebb, így a hörgők természetes tisztulása is rosszabbodik.

Küldd el Szólj hozzá Nézettség: 11620
Szavazat: 0

Címkék:: ági, dohányzás

Szólj hozzá: "A dohányzás káros hatásai - egy erősen dohányzó ember tüdeje"