Weöres Sándor


Weöres Sándor: Kánikula


. Szikrázó az égbolt aranyfüst a lég, eltörpül láng-űrben a tarka vidék. Olvadtan a tarló hullámzik, remeg, domb fölött utaznak izzó gyöngyszemek. Ragyogó kékségen sötét pihe-szál: óriás magányban egy pacsirta száll.
Weöres Sándor: Kánikula

Weöres Sándor: Kis versek a szélről


Tekereg a szél, kanyarog a szél. didereg az eper-ág: mit üzen a tél? Fúj a szél, fúj a szél, de morog a szél. Apró ez a szoba, mégis belefér. Széles világba fut a szél magába, nyakában a lába, sosem érsz nyomába.
Weöres Sándor: Kis versek a szélről

Weöres Sándor: A medve töprengése


Jön a tavasz, megy a tél, barna medve üldögél: Kibújás, vagy bebújás? Ez a gondom óriás! Ha kibújok, vacogok, ha bebújok, hortyogok: Ha kibújok, jót eszem, ha bebújok, éhezem. Barlangból kinézzek-e? Fák közt szétfürkésszek-e? Lesz-e málna, odu-méz? Ez a kérdés de nehéz!
Weöres Sándor: A medve töprengése

Húsz éve halt meg Weöres Sándor


ARS POETICA Öröklétet dalodnak emlékezet nem adhat. Ne folyton-változótól reméld a dicsőséget: bár csillog, néki sincsen, hát honnan adna néked? Dalod az öröklétből tán egy üszköt lobogtat s aki feléje fordul, egy percig benne éghet.
Húsz éve halt meg Weöres Sándor

Weöres Sándor - Majom országWeöres Sándor - Majom ország (Latinovits Zoltán tolmácsolásában)

Weöres Sándor - BoleroWeöres Sándor - Bolero (elmondja a költő).

Weöres Sándor - Mi van a héj alattWeöres Sándor - Mi van a héj alatt, elmondja a költő.

Weöres Sándor - Majom ország (Latinovits Zoltán)Weöres Sándor - Majom ország

Weöres Sándor-A jóságról.Weöres Sándor-A jóságról.

Weöres Sándor-Tán nem te vagy?Weöres Sándor-Tán nem te vagy?

Weöres Sándor-Tán nem te vagy?Ha rátekintesz kedvesedre akit szeretsz: tán nem te vagy?

Weöres SándorRongyszőnyeg

Weöres Sándorirodalom

Hang-jegyek. Weöres Sándor verseibőlDelfin Rádió

1943. június 12-én született Benkő László
Benkő László (Szombathely, 1943. június 12.) billentyűs, zeneszerző, az Omega tagja. Tanulmányait már a fővárosban kezdte el.Középiskolás korában kezdett zenélni, rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, majd a Próféta együttesben játszott, amely az Omega egyik elődjének tekinthető. Az Omega fennállását 1962. szeptember 23-ától számítják. Az együttes első évtizedében Benkő szerepköre többször változott: kezdetben zongorán játszott, majd orgonán. 1968-tól Presser Gábor személyében másik billentyűse lett az együttesnek, ekkor Benkő többféle hangszeren játszott: furulyán (Kiabálj, énekelj, Ha én szél lehetnék), trombitán (Trombitás Frédi, Régi csibészek), citerán (Kállai kettős), időnként zongorázott is az orgonán játszó Presser mellett. A kezdeti években, amikor nyugati slágereket dolgoztak fel, még sokszor énekelt, később az Omega saját szerzeményű dalai közül a Rózsafák és a Vasárnap című számokat. Presser távozása óta viszont kizárólag billentyűs hangszereken játszik, beleértve a szintetizátort, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. Az Omega 6 - Nem tudom a neved nagylemez és az 1976-tól 1979-ig tartó space-rock korszak hangzásának meghatározó elemét jelentették a kidolgozott szintetizátorszólók. Első szerzeménye a XX. századi városlakó volt. A későbbi időkből nehéz biztosan megállapítani, mik tekinthetők az ő alkotásainak, mert az 1976-1987 közötti dalokat kollektíven jegyezték, de legvalószínűbb, hogy Benkő kevés dalt írt az Omegában, de azok általában a legjobbak közt vannak. Az Omega jelenlegi tagjai közül ő alkotott és játszott legtöbbet önállóan, illetve más produkciókban. 1980-ban mutatták be a Planetáriumban az Űroperát, aminek a zenéjét írta, 1982-ben pedig megjelent első szólóalbuma (Lexikon). 2002-ben alapította meg az instrumentális szintetizátorzenét játszó B-Project együttest. Napjainkban rendszeres vendégszereplője a Bulldózer együttes koncertjeinek. 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház zenei vezetője. Zene : Omega - Léna - 1999-es koncertfelvétel.

Imitation of life.:-)
...Megszülni és felnevelni,létrehozni és nem kívánni, megalkotni és nem birtokolni,hatalmaskodás nélkül vezetni: ezt kell a legnagyobb jónak nevezni. Tao Te King 10. vers (Weöres Sándor fordítása)

Fülbevaló magyar tervezőktől


Kortárs, hazai ékszertervezők munkái közül válogattuk ki az irodalom kedvelőknek. Döbbenetesen eredeti ötlet a Novadesign 'Költők és múzsák' fülbevaló-kollekciója: az egyik fülünkbe a legnagyobb magyar költők egyikének arcképe, míg a másikba a hozzájuk tartozó múzsáé kerül. Petőfi Sándor és Szendrey Júlia, Babits Mihály és Török Sophie, Weöres Sándor és Károlyi Amy, József Attla ésVágó Márta, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni… Ady Endréhez pedig Csinszkásat vagy Lédásat is választhatunk, ízlés szerint.
Fülbevaló magyar tervezőktől

A forrás
. Adagio Szállnak a vadlibák, szállnak, a gyermekláncfü kelyhe becsukódik, bugyrot cipel a nénike, édesem messzire ment. Megkérdezzem a nénikétől: hova ment az édesem, hova ment? Csak a vadlibák láthatják meg őt - csak a gyermekláncfü szólhatna róla. A csókod festi kékre az eget, szemed szinétől zöldülnek a fák. Nélküled üres minden képkeret és világtalan az egész világ. Multkor a kertembe egy fiu jött, gyümölcsöt hozott a kosarában. Kék ruhában jött, mint a napsugár, kék ruhád eszembe jutott. Csupasz volt a nyaka íve... mosolygott... nézett hosszasan... Gyümölcsöt hozott. Mind fanyar volt, a madaraktól kérdezd, hova lett. A csókod festi kékre az eget, szemed szinétől zöldülnek a fák. Nélküled üres minden képkeret és világtalan az egész világ. De rég nem láttam két szemedet! s hogy fölébredtem egyszer éjjel, a bokorról két mérges bogyó bámult rám, sötét a sötétből. De boldog voltam én veled! s egy kövér ember jött szembe az uton, bő volt nekem a köpenye, bő volt neki a bánatom. A csókod festi kékre az eget, szemed szinétől zöldülnek a fák. Nélküled üres minden képkeret és világtalan az egész világ. Weöres Sándor Film: The Fountain Zene: Ray Lamontagne - Empty

Örök pillanat
. Mit málló kőre nem bizol: mintázd meg levegőből. Van néha olyan pillanat mely kilóg az időből, mit kő nem óv, megőrzi ő, bezárva kincses öklét, jövője nincs és multja sincs, ő maga az öröklét. Mint fürdőző combját ha hal súrolta s tovalibbent – így néha megérezheted önnön-magadban Istent: fél-emlék a jelenben is, és később, mint az álom. S az öröklétet ízleled még innen a halálon. Weöres Sándor Ringing of Changes - Melbourne Arts Festival Opening 2009.

Lisa Gerrard
- Come Tenderness Álmodtad hogy nincs testem, se lelkem, csak te magad gondoltál ki engem, kép vagyok csak és tiéd örökre, magad varrtál fehér függönyödre. Jó lenne a sorsot félrevetni, álmod pelyhén újra megszületni. Ha álmodban újra-élni tudnék, kicsit sírnék hogy csicsígass, kicsit rínék hogy babusgass, aztán csöndben megint elaludnék. Weöres Sándor: Rongyszőnyeg (24.)

Egy gyönyörű vers zenésítveAmikor kicsi voltam sokszor hallgattam. A vers: Weöres Sándor: Sehallselát Dömötör Sehallselát Dömötör buta volt, mint hat ökör, mert ez a Sehallselát kerülte az iskolát. Azt gondolta, hogy a pék a pékhálót szövi rég, és kemencét fűt a pók, ottan sülnek a cipók. Azt hitte, hogy szűcs az ács, zabszalmát sző a takács, sziklát aszal a szakács, libát patkol a kovács. Míg más olvasott meg írt, ő csak ordítani bírt, megette a könyvlapot, s utána tintát ivott. Csak azt mondom: Dömötör buta volt, mint hat ökör, mert ez a Sehallselát kerülte az iskolát.

A nő


Weöres Sándor A nő A nő: tetőtől talpig élet. A férfi: nagyképű kísértet. A nőé: mind, mely élő és halott, úgy, amint két-kézzel megfogadhatod; a férfié; minderről egy csomó kétes bölcsesség, nagy könyv, zagyva szó. A férfi - akár bölcs, vagy csizmavarga - a világot dolgokká széthabarja s míg zúg körötte az egy-örök áram, címkék között jár, mint egy patikában. Hiában száll be földet és eget, mindég semmiségen át üget, mert hol egység van, részeket teremt, és névvel illeti a végtelent. Lehet kis-ember, lehet nagy-vezér, alkot s rombol, de igazán nem él s csak akkor él - vagy tán csak élni látszik - ha nők szeméből rá élet sugárzik. A nõ: mindennel pajtás, elven csak az aprózó észnek idegen. A tétlen vizsgálótól összefagy; mozogj és mozgasd s már királya vagy: õ lágy sóvárgás, helyzeti erő, oly férfit vár, kitõl mozgásba jõ. Alakja, bőre hívást énekel, minden hajlása életet lehel, mint menny a záport, bőven osztogatva; de hogyha bárki kétkedően fogadja, tovább-libeg s a legény vérig-sértve letottyan cimkéinek bűvkörébe. Valóság, eszme, álom és mese úgy fér hozzá, ha az õ köntöse; mindent, mit párja bölcsességbe ránt, õ úgy visel, mint cinkos pongyolát. A világot, mely észnek idegenség, bármeddig hántod: mind őnéki fátyla; és végső, királynői díszruhája a meztelenség.
A nő

Szép napot mindenkinek,a természetben már látszódik őszvan


mikor meglátok egy ilyen bokrot mindig egy kis vers jut eszembe! Weöres Sándor Galagonya Őszi éjjel izzik a galagonya izzik a galagonya ruhája. Zúg a tüske, szél szalad ide-oda, reszket a galagonya magába. Hogyha a Hold rá fátylat ereszt: lánnyá válik, sírni kezd. Őszi éjjel izzik a galagonya izzik a galagonya ruhája.
Szép napot mindenkinek,a természetben már látszódik őszvan

Tiszavirág


Weöres Sándort így ihlette meg: Tiszavirág Bóbitás hervadás néz a fák mögül, száraz, csörgő, szőke sás kontyán fénylő álom ül. Lég lobog, víz zubog, menny szövi tele: hullámzik, rezeg, ragyog a föld árnyék-köntöse. Lég ölén, víz körén, mindenütt vagyok, élő szem-szív-szövevény, soha el nem lankadok. Sokezer tetemem gyűlik iszap-ágyon. Vizirózsa-levelen újra megrebben az álom.
Tiszavirág

1913 (95 éve történt)


Megszületett Weöres Sándor költő, író.
1913 (95 éve történt)

Események, évfordulók 06. 22.


Az év 174. napja, a hátralevő napok száma 192. Érdekesebb évfordulók június 22-én: JÚNIUS 22-ÉN TÖRTÉNT: 1815. Bonaparte Napóleon lemondott a francia császári trónról. 1837. Pesten megkezdődött a Nemzeti Múzeum építése. 1896. Sziklai Zsigmond építész megkapta a legelső "fotográfiai mutatványos" engedélyt. Első filmje a millenniumi ünnepségek eseményeit örökítette meg. 1934. Ferdinand Porsche tervezőirodája szerződést kötött a német Birodalmi Autóipari Szövetséggel. Így született meg a Volkswagen Bogár, a legtovább gyártott modell az autózás történetében. 1941. A II. világháborúban Németország hadüzenet nélkül megtámadta a Szovjetuniót. 1951. A Dunán, Fajsznál aknára futott, felrobbant és elsüllyedt a Dömös gőzhajó, a balesetben ötven kiránduló gyerek is meghalt. 1953. Budapesten átadták a Déli összekötő vasúti hidat, amelyet Korányi Imre tervei szerint építették újjá. (55 éve) 1958. Martonvásáron az egykori Brunszvik-kastély földszintjén Beethoven múzeumot avattak. (50 éve) 1983. 36 bányász vesztette életét a márkushegyi bányaüzemben bekövetkezett szerencsétlenségben. (25 éve) 1993. Magyarországon hatályba lépett az állampolgári jogok országgyűlési biztosáról (ombudsman) szóló törvény. (15 éve) JÚNIUS 22-ÉN SZÜLETETT: 1763. MÉHUL, Étienne francia operaszerző (245 éve) 1788. BODOR PÉTER székely ezermester, mechanikus (220 éve) 1868. LANGE, Sven dán író, kritikus (140 éve) 1882. SOMLYÓ ZOLTÁN költő, újságíró, műfordító 1898. REMARQUE, Erich Maria német író (110 éve) 1913. WEÖRES SÁNDOR Kossuth-díjas költő, író, műfordító (95 éve) 1943. BRANDAUER, Klaus Maria osztrák színművész, az Oscar-díjas Mephisto címszereplője (65 éve) 1948. CSERHÁTI ZSUZSA táncdalénekesnő (60 éve) 1949. STREEP, Meryl kétszeres Oscar-díjas amerikai filmszínésznő JÚNIUS 22-ÉN HALT MEG: 1527. MACHIAVELLI, Niccolo olasz államférfi, politikus 1968. ROUBAL VILMOS / RUBÁNYI karnagy, kiváló művész (40 éve) 1976. CSÍK TIBOR olimpiai bajnok ökölvívó 1987. ASTAIRE, Fred Oscar-díjas amerikai táncos, színész 1987. DERCSÉNYI DEZSŐ Kossuth- és Herder-díjas művészettörténész 1992. SZÍVÓS ISTVÁN olimpiai- és Európa-bajnok vízilabdázó 2003. BIKOV, Vaszil / BIKAU szovjet-belorusz író (5 éve)
Események, évfordulók 06. 22.

Károlyi Amy


Károlyi Amy (Károlyi Mária) (Budapest, 1909. július 24. – Budapest, 2003. május 29.): költő, műfordító. Weöres Sándor felesége volt.1992-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja. 1940-ben első verseit Babits Mihály közölte a Nyugatban. Szívesen írt gyermekkönyveket, Weöres Sándorral közösen is.
Károlyi Amy

Hajnal Anna


Hajnal Anna (Gyepűfüzes, 1907. február 1. – Budapest, 1977. szeptember 6.) József Attila-díjas költő, Hajnal Gábor költő nővére, Keszi Imre felesége. A Nyugat harmadik nemzedéhez sorolják.Elemi iskolai tanulmányait Gyepűfüzesen és Pinkafőn végezte, polgári iskolai vizsgáját Szombathelyen szerezte meg. 1926-ban családjával Budapestre, a Wahram utcába költözött, magántanításból élt, angol nyelvórákat adott. Ő és Trencsényi-Waldapfel Imre hozta létre a Tóth Árpád Társaságot, tagjai között olyan kiválóságokkal, mint Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Devecseri Gábor, Szerb Antal, Cs. Szabó László, de festők és klasszika-filológusok is részt vettek benne. Összejöveteleiket Hajnal Anna lakásán tartották, ahol felolvasóesteket rendeztek egymás között, művészeti vitákat folytattak. Verseit az Álláspont és a Pásztortűz című folyóirat közölte. 1933 decemberében először jelent meg verse a Nyugat című folyóiratban, ettől kezdve a Nyugat rendszeresen közölte írásait. 1937-ben megházasodott, férje Keszi Imre író, kritikus és zenetudós. Hajnal Anna és Trencsényi-Waldapfel Imre közösen adták ki 1937-1938-ban az Argonauták folyóiratot, melyben Vészi Endrétől Radnóti Miklósig kortárs költők versei jelentek meg, köztük Hajnal Anna versei. Ekkor figyelt fel rá Babits Mihály is, akit Hajnal Anna mesterének is tekintett. Hajnal Anna költészetére Horatius és Berzsenyi Dániel hatott. (Himnuszok és énekek-1938)
Hajnal Anna

IN MEMORIAM KASZÁS ATTILA (1960.MÁRC.16-2007.MÁRC.23)Kaszás Attila (Vágsellye, 1960. március 16. – Budapest, 2007. március 23.) színész. Kaszás Attila az akkori Csehszlovákiában, Vágsellyén született, de gyermekkorát Vágfarkasdon töltötte, ahol szülei a helyi iskolában tanítottak. Az iskolát Komáromban végezte, majd 1979-ben felkerült Budapestre a Színház és Filmművészeti Főiskolára, amit 1983-ban végzett el Horvai István és Kapás Dezső tanítványaként. 1984-től tizenöt éven át volt a Vígszínház társulatának tagja, majd négy évig szabadúszó színész volt. 2003 óta volt a Nemzeti Színház tagja. Játszott a Katona József Színházban, az Új Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Rock Színházban, valamint Győrben, Kecskeméten, Sopronban és Szegeden. Első komoly sikerét 1990-ben, Georg Büchner Leonce és Léna című darabjában Leonce megformálásával érte el, amiért megkapta a legjobb férfialakítás díját. Pályája során mintegy ötven darabban játszott főszerepet, televíziós és mozifilmekben szerepelt, különleges muzikalitása, kitűnő hangi adottságai révén számos zenés darabban és musicalben is remek alakítást nyújtott. Eszenyi Enikővel kötött első házassága, majd Balázsovits Edittel való kapcsolata után másodszor is megnősült. 2005-ben megszületett kisfia, Jancsi. Színésztársa, Trokán Péter elmondása szerint már napokkal rosszulléte előtt erős fejfájásra panaszkodott. 2007. március 19-én a Tizenkét dühös ember című darab kezdete előtt hirtelen összeesett. A mentőben újraélesztették, és az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet intenzív osztályára szállították, ahol agyvérzést állapítottak meg nála. Négy napon keresztül kómában feküdt, életét a március 22-én éjszaka elvégzett tehermentesítő koponyaműtét sem tudta már megmenteni, március 23-án 19 óra 40 perckor meghalt. Színházi szerepei * Reginald Rose: Tizenkét dühös ember (a 4. esküdt) * Calderón: Az élet álom (Astolfo) * Weöres Sándor: Holdbeli csónakos (a holdbeli csónakos) * Bíró Sándor: Sárga liliom (Thurzó Sándor főhadnagy) * Shakespeare: III. Richárd (Buckhingham herceg) * Caragiale: Farsang (adóhivatali gyakornok) * Katona József: Bánk bán (Biberach) * Vörösmarty Mihály-Spiró György: Czillei és a Hunyadiak (Bodó) * Weöres Sándor: A kétfejű fenevad (Ambrus diák) * Mihail Bulgakov: Iván, a rettentő (Zsorzs Miroszlavszki) * Gorkij: Éjjeli menedékhely (Vaszka Pepel) * Arthur Miller: Az ügynök halála (Happy) * Niccodemi: Hajnalban, délben, este (Mario) * Shakespeare: III. Richard (Lord Hastings) * Shakespeare: Ahogy tetszik (Orlando) * Shakespeare: Macbeth (Macbeth) * Georg Büchner: Leonce és Léna (Leonce) * Dés–Geszti-Békés: A dzsungel könyve (Sir Kán) * Szomory Dezső: Györgyike drága gyermek (Tersánszky László) * John Osborne: Dühöngő ifjúság (Jimmy) * Molnár Ferenc: Liliom (Liliom) * Heinrich von Kleist: A heilbronni Katica (Vihar Frederik) * Goethe: Faust (Mefisztó) * Sławomir Mrożek: Tangó (Edek) * Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés (Szvidrigaljov) * Szigethy András: Kegyelem (Rajk László elvtárs) * Füst Milán: IV. Henrik (IV. Henrik) * Shakespeare: A vihar (Caliban) * Shakespeare: Sok hűhó semmiért (Benedetto) * Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek (Dmitrij) * Tennessee Williams: Az ifjúság édes madara (Chance Wayne) * Vörösmarty: Csongor és Tünde (Csongor) * Szomory Dezső: Hermelin (Pálfi Tibor) * Molière: Don Juan (Don Juan) * Shakespeare: Téli rege (Leontes király) * Békés Pál–Rozgonyi Ádám: Szegény Lázár (Lázár) * Tóth Ede: A falu rossza (Göndör Sándor) * Márai Sándor: Füveskönyv * Csáth Géza: A Janika (Boér Kálmán) * G. B. Shaw: Az ördög cimborája (Dudgeon Richard) * Csurka István: Ki lesz a bálanya? (Juhász) * Dobozy Imre: A tizedes meg a többiek (Fekete) * Székely János: Caligula helytartója (Lucius) * Füst Milán: A néma barát (Theodor) * Csehov: A három nővér (Versinyin) Zenés szerepei * Kacsóh Pongrác:János vitéz (János vitéz) * Szörényi-Pozsgai-Fonyódi: Árpád népe (Oszvald) * Presser–Horváth–Sztevanovity: A padlás (Rádiós) * Zerkovitz: Csókos asszony (Dorozsmay Pista) * MacDermot–Rado–Ragni: Hair (Claude) * Brecht–Weill: Koldusopera (Bicska Maxi) * Andersson–Ulvaeus–Rice: Sakk (Anatolij) * Bernstein: West Side Story (Tony) * Styne–Merrill: Van aki forrón szereti (Joe) * Kodály Zoltán: Háry János (Háry János) * Schönberg–Maitby–Boublil: Miss Saigon (Professzor) * Szirmai–Bakonyi–Gábor: Mágnás Miska (Miska) * Szörényi–Nemeskürthy: Atilla, Isten kardja (Önögész) * Szakcsi Lakatos Béla–Csemer Géza: A bestia (a kakastollas lovag) * Szörényi–Bródy: István, a király (Laborc) * Sarkadi–Ivánka–Szörényi–Bródy: Kőműves Kelemen (Ambrus) * Schönberg-Boublil-Victor Hugo-Miklós Tibor: A nyomorultak (Enjorlas) * Mario Vargas Llosa–Kapás Dezső: Pantaleón és a hölgyvendégek (a prédikátor) * Várkonyi Mátyás–Béres Attila : A bábjátékos (Diák) * Rodgers–Hammerstein: A muzsika hangja (Georg von Trapp kapitány) Filmszerepei * A kísértés (2007,TV) * 56 csepp vér (2007) * Kútfejek (2006) * Indián nyár (2006, TV) * Üvegfal (2005, TV) * Egy hét Pesten és Budán (2003) * Hukkle (2002) * Üvegtigris (2000) * Érzékek iskolája (1995) * Tükörgömb (1994, TV) * Patika (1994, TV-sorozat) * Társasjátékok (1992, TV) * Lement a hold (1992, TV) * Területrendezés (1991, TV) * Isten hátrafelé megy (1990) * Síremlék (1990, TV) * Nincs itthon az Isten (1989, TV) * Heten Budapest ellen (1989, TV) * Peer Gynt (1988, TV) * Hét akasztott (1988, TV) * Titánia, Titánia, avagy a dublőrök éjszakája (1987) * A másik ember (1987) * Farkasok és bárányok (1987, TV) * Kaland az élet (1987, TV) * Mint egy fekete kismacska nyaka (1987, TV) * Börtönkarrier (1986, TV) * Nyolc évszak (1985-86, TV) * Kőmíves Kelemen (1986) * Zuhanás közben (1986) * Hány az óra, Vekker úr? (1985) * Nőuralom (1984) * Az élet muzsikája (1984) * Boszorkányszombat (1983) * Fehér rozsda (1983, TV) * Napló gyermekeimnek (1983) * Macbeth (1982, TV) * Cha-cha-cha (1981) Szinkronszerepei ismertebb filmekben * Északnyugati átjáró (Spencer Tracy) * Asterix, a gall (Assurancetourix) * Asterix tizenkét próbája (Assurancetourix) * Pár dollárral többért (Klaus Kinski) * Szelíd motorosok (Jack Nicholson) * Pillangó (Dustin Hoffman) * Kabaré (Michael York) * Száll a kakukk fészkére (Jack Nicholson) * Apokalipszis most (Frederic Forrest) * Beverly Hills-i zsaru – trilógia (Judge Reinhold) * A smaragd románca (Michael Douglas) * JFK – A nyitott dosszié (Gary Oldman) * Kutyaszorítóban (Steve Buscemi) * Médium (Zahn McClarnon) * Csodálatos Júlia (Shaun Evans) * A hálózat csapdájában (Jeremy Northam) * Játsz/ma (Sean Penn) * Angyalok háborúja (Elias Koteas) * Zűrzavar (Sean Penn) * Az őrület határán (Elias Koteas) * Armageddon (Steve Buscemi) * Farkangyal (JM J. Bullock) * A három amigó (Martin Short) * Felejtés (Dominic Scott) * Kávé és cigaretta (Iggy Pop) * Krokodil Dundee 2. (Juan Fernández) * Tűzzel-vassal (Wojciech Malajkat) * Legyetek jók, ha tudtok (Rodolfo Bigotti) * Pókemon:Az első film (Mewtwo) * A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső (Jason Statham) * U-571 (Matthew McConaughey) * Egy csodálatos elme (Paul Bettany) * Örvénylő vizeken (Sean Penn) * Szörny Rt. (Steve Buscemi) * Rosencrantz és Guildenstern halott (Tim Roth) * Titokzatos folyó (Sean Penn) * Batman: Kezdődik! (Gary Oldman) * A tolmács (Sean Penn) * Oltalmazó ég (Campbell Scott) * Zöld Kártya (Gregg Edelman) * Betolakodó (Charles Powell) * A Király összes embere (Sean Penn) * Nem vagyunk mi angyalok (Sean Penn) * Buhersereg (Joaquin Phoenix) * 21 gramm (Sean Penn) * Szeretném, ha szeretnél (Matthew McConaughey) * Pénz beszél (Matthew McConaughey) * Szahara (Matthew McConaughey) * Fekete víz (Tim Roth) * A Richard Nixon-merénylet (Sean Penn) * 24 (10-24. rész) (Zeljko Ivanek) * Las Bandidas (Dwight Yoakam) * Döglött hal (Billy Zane) * Óz, a csodák csodája (Ray Bolger) * Ki nevel a végén? (John Turturro) * Több, mint sport (Matthew McConaughey) Albumai Tomboló Hold (1998) Tracklist: 1. Helló Hold 2. Még Egy 3. Síremlék 4. Csillagséta 5. Álomhadsereg 6. Ballada 7. 100 Év 8. Barbie 9. Végtelen kékség 10. Fagyi 11. Úgy néztél Rám tegnap 12. Szavak nélkül 13. Mama 14. Elfelejtett Bossanova A 7 parancsszó (2001) - Kovács Ákossal közösen Tracklist 1. Az éj felén túl (részlet)(nyitány) 2. Pygmalion dala (hangolás) 3. Kétely (szörnyű jel) 4. Amíg megteheted (lelépni most) 5. Fény kép (tornyokból harangszó) 6. Kéjverseny (dal egymásnak) 7. A 7 parancsszó (a fénybe) Kit ringat a bölcső... Janikát! (2007) Tracklist: 1. Gazdag Erzsi - Szarka Gyula: Biztató bölcsődal 2. Csorba Piroska -Szarka Gyula: Reggelre csak fél zoknit találok 3. Csoóri Sándor - Szarka Gyula: Medárdi eső 4. Móricz Zsigmond: Disznók az esőben 5. Móricz Zsigmond: A bölcs róka Róka, róka gyere ki (népi mondóka) 6. Móriczs Zsigmond - Szarka Gyula: A pórul járt farkas 7. Csukás István: A molnár tyúkja 8. Utassy József - Szarka Gyula: Varjúlakodalom 9. Dirmeg-dörmög a medve(népdal) 10. Móricz Zsigmond: A medve meg a mór 11. Baranyi Ferenc: Kecskekörmök 12. Tóth Bálint: A ház a törpéi 13. Kosztolányi Dezső - Samu: Oly jó ébredni 14. Móra Ferenc - Samu: Búcsúzik a rigó 15. Móra Ferenc - Samu: Búcsúzik a rigó 16. Benedek Elek - Samu: A páva és a varjú 17. Gyulai Pál - Samu: Pulyka és a veréb 18. Móra Ferenc - Samu: Az egyszeri szarka 19. Gyulai Pál- Samu: Szarka és a gilice 20. Gárdonyi Géza- Samu: A négy cica 21. A féreg farkincája (népköltés) - Samu 22. Pósa Lajos- Samu. Mese a nyulakról 23. Tompa Mihály - samu: felhő Esik az eső (népi mondóka) 24. Gyulai Pál - Samu: Szél és a nap 25. Rudnyánszky Gyula - Samu: Vége van a meleg nyárnak 26. Móra Ferenc - Samu: Haragos szél 27. Móra Ferenc - Samu: Volt nekem (Csalimese) 28. Benedek Elek - Samu: Mikor én 29. Gárdoyni Géza - Samu: Altató 30. Móra Ferenc - Samu: Altató Díjai * 1988 – Hegedűs Gyula-emlékgyűrű * 1990 – Jászai Mari-díj és a Színházi találkozó Legjobb férfialakítás díja * 1992 – Ajtay Andor- és Ruttkai Éva-emlékdíj * 2005 – Súgó Csiga-díj * 2006 – Budai-díj Radnóti versek

Black box : The facts of life18. "... Szép a való! szebb, mint minden mese, kár, hogy mindünknek hűtlen kedvese. Azért van mind a tétlenség s a tett, hogy tompultabban lásd a végedet. Kinn ülök most a híg téli napon, mint aranya körében Harpagon s ha mennem kell majd: tenger vagyonom bucsuzóul még összeszámolom: fü, fa, füst." / Weöres Sándor
Minden jog fenntartva. 2012 Blogter.com kft.
Címlap | Felhasználási feltételek | Mommo Etikai Kódex | Kapcsolat és impresszum | Médiaajánlat